Sidor

Platser


Inledande ord
Vill börja med att påpeka att jag och mina fiskekollegor aldrig åker iväg och misshandlar vatten och dess bestånd. Hållbart fiske är väldigt viktigt för oss. Visst händer det att en eller annan fisk tas upp men med sunt förnuft ska nästa generation sport- och fritidsfiskare också kunna fiska där vi har varit.


Baltak (Västergötland)
Av en händelse, efter ett tips, hamnade jag här när jag hälsade på min sambos föräldrar i Falköping. Vilket vatten! Det är först nu i efterhand jag inser det eftersom detta besök var under min första månad som flugfiskare. Jag lyckades faktiskt lura en av Tidans fiskar till ett hugg men den släppte. Strax efter detta bröt jag av spötoppen och fick sätta mig i bilen och åka hem. Men detta är ett vatten som jag med säkerhet kommer besöka igen.


Juktån (Västerbotten)
Vadare på tork
Hit gick min första fiskeresa och för första gången skulle jag fiska harr. Strax nedströms sikselet finns en flugfiskesträcka belägen där vi hittade ett grustag att smälla upp tälten på. Denna sträcka är restaurerad enligt den gamla metoden, den att tillfredsställa fiskaren och inte nödvändigtvis fisken med tydliga nackar och pooler mellan dessa. Detta gör att det är otroligt lättfiskat och lätt att räkna ut var fisken står. På tre dagar och tre fiskare landade vi en enorm mängd harrar som var i storleken 3-7 hg, inga stora fiskar vill säga men alla tog torrt vilket är en tillfredsställelse i sig. Tänk om man istället hade restaurerat enligt den nya metoden, där stora stenblock sticker upp lite var stans i ån, vilka bestar till harrar ån kunde hållt då!

Min första harr
Att tilläggas är att Juktån är fint belägen med en otroligt vacker omgivning och någon gång ska den utforskar mer längre uppströms. 


Kraddsele (Västerbotten)
Hit kom vi med förhoppning om att landa den så väl omskrivna Ammarnäsöringen som håller till i de västra delarna av Vindelälven. Det blev ingen. Till stor del berodde detta på det exceptionella harrfisket! Om man frågar mig, som tycker om att mysa runt i lite mindre vatten, är kraddselesträckan lite i det största laget. Men fisket... I skymundan av det vitt kända öringfisket håller denna sträcka mycket och grov harr som gärna tar torrt om förhållandena är gynnsamma! Två av dagarna fiskade vi i på de kvoterade sträckorna för att dänga efter öringen men det slutade med att vi "håvade" upp harr istället. 


Ammarnäs (Västerbotten)
Här kan man fiska på många platser. Tjulån väster om Ammarnäs by sägs hålla mycket harr, självklart kan du fiska efter Ammarnäsöringen i Vindelälven och det ska finnas ett par tjärnar i området som kan vara värt sina besök. Här hade vi endast tid att besöka den nedre delen av vindelån där fiskelyckan inte var den bästa men man för trösta sig med att det var dåliga föhållanden. Vill man ha fantastiskt fiske ska man bege sig uppströms Vindelån upp till Mankeforsen eller Dalavardo. Dessa sträckor är kvoterade och det gäller att vara i tid för att få tillgång till dessa!


Lungsjöån/Borrsjöån (Dalarna)
Anledningen till att jag beskriver dessa platser samtidigt, även fast de ligger ett par mil från varandra, är p.g.a. att de gemensamt utgör områden som förvaltas av Jonas Hagborg. Bägge åarna ligger belägna ett par mil norr om Falun i Dalarna där man kan fiska efter fina planterade regnbågar och öringar.

Sett till miljöerna som omger dessa relativt små åar är enligt mig ett paradis på jorden för en flugfiskare. Med detta menas inte nödvändigtvis att det är lättfiskat med tanke på omgivande vegetation. Lungsjöån i synnerhet kan vara väldigt krångligt att fiska av på vissa sträckor men man måste ju bara älska och anta utmaningen vilket på en bra dag kan ge en fantastisk utdelning.

För mer info är ett tips att surfa in på Jonas Hagborgs frekvent uppdaterade hemsida www.flyfisher.nu.


Tärnaån/Tärnasjön (Västerbotten)
Det är nästan så att jag inte vill delge mig om denna plats men jag kan inte låta bli. Ta bilen och kör på norrsidan av Laisan (om du kör från Hemavan) tills du kommer till bron över tärnaån. Stanna bilen och fiska... 

Jesper med sin 60 cm-öring


Tärnaån rinner ner från den stora Tärnasjön som ligger vackert belägen i Vindelfjällsområdet. I utloppet från sjön är ligger en stor ava eller en miniskärgård dit Christer Ringbrant säljer resor med Helikopter till Tärnasjöns fiskecamp. Jag och min fiskekollega kom på den smarta idén att vandra hit och fiska... Efter två dagars konkande med 30 kg fiskeprylar på ryggen kom vi fram till campen där vi inte var välkomna eftersom platsen var avsedd för de norrmän som chartrat helikpter, vilket jag har förståelse för. Gissa om norrmännen blev paff när det kom två skogsmullar brakande genom snåren, det var en upplevelse i sig att se deras miner när vi berättade att vi hade gått hit från Tärnaby! Hur som helst visade det sig att detta område är ganska värdelöst om du inte har tillgång till båt, vilket Christer Ringbrant med följeslagare har. Först sov vi 15 timmar av ren utmattning från vandringen för att fiska tre timmar på morgonen efter och sedan vandra tillbaka.

Någon fiskejournalist skrev en gång att Tärnasjöns fiskecamp är paradiset på jorden. Det är det nog om du flyger helikopter dit och betalar för att bli guidad och för tillgång till båt!


Umeås omnejd (Västerbotten)


Nydalasjön (Umeå)
Här gjordes de första kasten med flugspö för min del. Sjön är belägen relativt centralt i Umeå och har en omkrets på ca 8 km. Här fiskas det framför allt efter den planterade regnbågen men det finns även gädda och abborre. Tidvis kan det vara riktigt bra fiske men man kan bli tvungen att lyssna på technomusik intill festande ungdomar under sommarmånaderna vilket drar ner betyget kraftigt!


Håltjärn (Hörnefors)
Henke
Denna tjärn levererade otroligt bra fångster första sommaren vi hittade dit men har varit lite av en besvikelse sedan dess. En väldigt fin tjärn belägen ett par kilometer utanför Hörnefors med bra vadningsmöjligheter. Platsen inger en känsla av vildmark vilket är viktigt för mig.




Hedtjärn (Botsmark)
Magiskt fin tjärn med planterad öring och röding! Det går inte att vada här men eftersom storleken på tjärnen är så pass liten kommer man åt nästan överallt ändå. Första dagen vi var här träffade vi en enorm svärmning av fjädermygg och det fullständigt kokade i det lilla vattnet och fyra fina öringar landades. Helhetsbetyget dras tyvärr ned p.g.a. vägen som bara ligger ca 50 meter från tjärnen, visserligen är den väldigt lite trafikerad.


Hamptjärn (Vännäs)
Har endast varit här två gånger och endast en regnbåge landades men tjärnen har kanske den bästa potentialen att bli en riktig pärla av de tidigare nämda tjärnarna i Umeås omnejd. Hamptjärn ligger belägen ett par km utanför Vännäs och är lite knepig att hitta till. Det är inte heller helt enkelt att räkna ut var man köper fiskekort men platsen är definitivt värt ett besök!


Hakatjärn (Robertsfors)
Ni behöver inte åka hit!


Kärringberget (Bjurholm)
Kring kärringberget ligget ett system av tjärnar som håller både harr och planterade fiskar i form av öring och regnbåge. I några av tjärnarna får man nästan en känsla av att man befinner sig i fjällen. Vi har inte gjort så många besök här men området är väl värt ett besök!